?

Handbok för YH-flex

YH-flex
2021-03-30

Den här handboken riktar sig till de utbildningsanordnare inom yrkeshögskolan som har beviljats så kallade YH-flexplatser. Handboken uppdateras löpande under våren 2024.

Myndigheten har arbetat med YH-flex som en försöksverksamhet under 2020, 2021 och 2022 med syftet att utveckla modeller för omfattande tillgodoräknande och att med tillgodoräknandet som utgångspunkt kunna genomföra individualiserad komplettering mot examen. Hösten 2022 beslutade myndigheten att YH-flex ska bli en permanent del av yrkeshögskolan. 

Under försöksverksamheten tog myndigheten fram en handbok som innehåller information om försöksverksamheten och allmän information om YH-flex, validering och tillgodoräknande. Handboken finns att ladda ner som en pdf:
Handbok om försöksverksamheten YH-flex 

Under 2024 har hela YH-flexprocessen digitaliserats. Detta innebär att ansökansprocessen sker digitalt på Mina sidor och även rekvirering och studiedokumentation sker digitalt via Mina sidor för YH-flexplatser med beslut från 2024.

Administrationen kommer under en övergångsperiod behöva hanteras olika beroende på när besluten om YH-flexplatser har fattats.

  • YH-flexplatser i försöksverksamheten med beslut 2020, 2021 och 2022 ska fortsätta lämna in studiedokumentation och underlag för utbetalning av genomförd komplettering via blankett enligt den ordning som framgår av handboken för försöksverksamheten.
  • YH-flexplatser med beslut 2023 har hittills redovisats manuellt enligt den ordning som framgår av handboken för försöksverksamheten. Från april 2024 övergår hanteringen till Mina sidor och efter den 31 mars tar myndigheten därför inte längre emot studiedokumentation och rekvisitioner via blankett.

Läs mer om administration i samband med övergången till Mina sidor: 
Nya funktioner för YH-flex gällande rekvirering och rapportering av studiedokumentation

Ansökan för YH-flex 

På myh.se kan du läsa mer om ansökan och senaste ansökningsomgången.

Ansökan YH-flex på myh.se

Administration av YH-flexplatser

Gäller från april 2024 för YH-flexplatser med beslut från 2024 (och i tillämpliga delar beslut från 2023)

Studiedokumentation – rapportera studerande och betyg

Studiedokumentationen för studerande på YH-flexplats följer samma regelverk som övriga studerande. Det skiljer något i den praktiska rapporteringen av uppgifter och i sektionerna Studerande och Betyg finns det därför särskilda avsnitt.

Studerande på YH-flexplats ska rapporteras i en egen studerandelista och deras betyg rapporteras i ett eget avsnitt i sektionen Betyg. Samtliga studerande ingår i sektionerna Start- och slutsignal, Utbildnings-/examensbevis och Resultatuppföljning.

Ni får inte göra överintag och anta fler studerande än det antal YH-flexplatser som ni har blivit beviljade. Det går därför inte att rapportera fler studerande än beviljat antal platser. Vilken plats en sökande antagits till måste vara klart i samband med rapporteringen av studerande. En studerande kan inte flytta mellan YH-flexplats och ordinarie plats på omgången.

Studerande på YH-flexplats som återupptar sina studier efter ett studieuppehåll ska aldrig flyttas till en annan omgång. All studiedokumentationen och rekvirering sker i den omgång som den studerande antagits till.

Studerande på YH-flexplats slutför ofta studierna tidigare än övriga klassen och det är därför viktigt att tänka på att om en kurs har genomförts, eller tillgodoräknats, och blivit betygsatt så går det inte att göra några ändringar i kursens namn, upplägg eller omfattning.

Rekvisition och utbetalning av statsbidrag

Statsbidragsmodellen för YH-flex består av två delar, en validerings-/tillgodoräknandedel och en kompletteringsdel. Rekvisition görs för respektive del på Mina Sidor under avsnittet Ekonomi. Rekvisitionen avseende validering är det första steget och en förutsättning för att i nästa steg kunna lämna rekvisition efter genomförd komplettering.

Totalt kan statsbidraget för validerings- och kompletteringsdelen uppgå till maximalt 75 procent av statsbidraget för en vanlig fullföljd studerandeplats. Det maximala beloppet för varje studerandeplats framgår av beslutet om extra årsplatser och statsbidrag för YH-flex.

Rekvisitionerna för validering och komplettering kan göras löpande för en eller flera studerande vid varje tillfälle enligt vad som gäller för respektive rekvisition nedan. Utbetalning sker per rekvisition och för varje rekvisition finns en specifikation på Mina Sidor som visar vad den avser. Där finns också en sammanställning över planerad och rekvirerad komplettering per studerande på YH-flexplats samt utbetalningsbesked.

Du kan läsa mer om datum för utbetalning i guiden Ekonomi

För utbildningsomgångar som fick beslut om extra platser för YH-flex 2020, 2021 och 2022 sker rekvirering av statsbidrag fortsatt genom blanketter på det sätt som framgår av handboken för försöksverksamheten. För utbildningsomgångar med start 2023 görs rekvisition avseende komplettering på Mina Sidor för de studerande som inte slutredovisats på blankett före den 31 mars 2023. Du kan läsa mer om administration i samband med övergången till Mina sidor i nyheten nedan: 
Nya funktioner för YH-flex gällande rekvirering och rapportering av studiedokumentation

Rekvirera validering

Statsbidrag för valideringsdelen utgörs av en fast summa per studerandeplats som framgår av beslutet om extra årsplatser och statsbidrag för YH-flex.

Valideringsdelen kan rekvireras för studerande på YH-flexplats som har fastställts i studerandelistan för YH-flex när valideringen är genomförd och tillgodoräknande är gjort.

I rekvisitionen specificerar ni också för varje studerande hur många poäng den planerade kompletteringen omfattar per kurs som ska kompletteras och anger vilken månad kompletteringen beräknas vara genomförd. Uppgifterna om planerad komplettering i valideringsrekvisitionen är utgångspunkt och sätter ramen för vad som sedan kan rekvireras för genomförd komplettering för varje studerande på YH-flexplats. Det går inte att ändra uppgifterna om planerad komplettering när valideringsrekvisitionen har gått till betalning.

Rekvirering av statsbidrag avseende valideringsdelen inklusive uppgift om antal poäng för kompletterande utbildning ska göras senast den 15 december det startår respektive utbildningsomgång startar för att statsbidrag ska betalas ut för valideringen och den kompletterande utbildningen.  Statsbidraget för valideringsdelen utbetalas som en engångssumma när rekvisitionen för validering har skickats in.

Rekvirera komplettering

Statsbidrag för kompletteringsdelen utgår ifrån hur många YH-poäng som kompletteras för en studerande på en YH-flexplats efter genomförd validering och tillgodoräknande. Statsbidraget för kompletteringsdelen är utbildningsomgångens beviljade schablon förhöjd med 15 procent per poäng upp till det maximala statsbidraget för validerings- och kompletteringsdelen för varje studerande.

Rekvisition för komplettering kan göras löpande per genomförd kurs och blir tillgänglig senast utifrån den planerade slutmånad som har angetts i valideringsrekvisitionen.  

I rekvisitionen avseende komplettering anger ni hur många poäng som den genomförda kompletteringen har omfattat upp till maximalt det planerade antal poäng som angetts för kursen i valideringsrekvisitionen. Eftersom rekvisitionen ska göras efter genomförd komplettering går det bara att rekvirera för en gång för varje kurs och studerande. Om genomförd komplettering är mindre än planerat, till exempel om den studerande har avbrutit sina studier, anger ni det antal poäng som faktiskt har kompletterats eller noll poäng om någon komplettering inte genomförts eller kommer att genomföras för den planerade kursen. Om den studerande ska komplettera fler poäng än vad som ryms i det maximala beloppet rekvirerar ni även för dessa poäng, men de kommer då inte att leda till någon utbetalning när det maximala statsbidraget för den studerande har uppnåtts.