?

Behörighetsgivande förutbildning (BFU) – ansökan och administration

Yrkeshögskoleutbildning
2020-02-13

För att bredda vägen in till yrkeshögskolan kan utbildningsanordnare ansöka om att anordna en behörighetsgivande förutbildning (BFU) inom yrkeshögskolan. Det är ett sätt att öka antalet behöriga sökande och minska antalet outnyttjade platser vid start eller förhindra att utbildningsomgångar ställs in.

Innehållsförteckning

Vad är en behörighetsgivande förutbildning?

Studiestöd

Så ansöker du

Ekonomi

Studiedokumentation

Tillsyn och uppföljning

 

Vad är en behörighetsgivande förutbildning?

Behörighetsgivande förutbildning regleras enligt Förordning (2017:13) om behörighetsgivande förutbildning inom yrkeshögskolan. 

Syftet med behörighetsgivande förutbildning är att ge möjlighet för fler individer att få behörighet till en specifik yrkeshögskoleutbildning och att därigenom bredda rekryteringen till yrkeshögskolans utbildningar. Behörighetsgivande förutbildning är ett sätt för utbildningsanordnare att få fler behöriga sökande till sin yrkeshögskoleutbildning, minska antalet outnyttjade platser vid start samt förhindra att utbildningsomgångar ställs in.  

Innehållet i förutbildningen ska motsvara kunskaper från den eller de gymnasiala kurser som angetts som särskilda förkunskapskrav för den efterföljande yrkeshögskoleutbildningen. De sökande till förutbildningen måste ha grundläggande behörighet.

Förutbildningen är riktad mot en utbildningsomgång. Den som har genomgått en förutbildning med godkänt resultat ska antas till den ordinarie utbildning inom yrkeshögskolan som förutbildningen förbereder för.

Till toppen

 

Studiestöd

En förutbildning måste vara minst tre veckor för att berättiga till studiestöd, undantag är om den ligger i anslutning till ordinarie yrkeshögskoleutbildnings start. Då kan förutbildningen vara kortare än tre veckor.

Till toppen

 

Så ansöker du

Ansökan är öppen hela året. Anordnare som har en beviljad utbildning inom yrkeshögskolan kan ansöka om att anordna en behörighetsgivande förutbildning. Ansökan ska ha kommit in till myndigheten tidigast 12 månader innan starten av den utbildningsomgång förutbildningen är kopplad till. Ansökan ska göras innan utbildningsomgången startar. Det är endast möjligt att anordna en förutbildning per utbildningsomgång. Bedömning av ansökan och utskick av beslut sker löpande. Myndighetens handläggningstid är upp till fyra veckor.

Blankett för ansökan om behörighetsgivande förutbildning samt mall för utbildningsplan BFU finns nedan samt under Blanketter respektive Mallar på sidan Hjälp & informationTänk på att alltid ladda ner en ny blankett och mall för utbildningsplan så att ni har rätt version. 

För frågor om ansökan kontakta oss genom att skicka ett e-postmeddelande till myndigheten på adress info@myh.se. Skriv gärna ”Ansökan BFU” i ämnesraden.

Länkar

Anvisningar till ansökan

Ansökan

Mall för utbildningsplan

Till toppen

 

Ekonomi

Myndigheten beslutar om statsbidrag eller särskilda medel (särskilda medel gäller för utbildningsanordnare som är universitet eller högskola som har staten som huvudman) i form av ett fast belopp. För aktuellt schablonbelopp, se information på myh.se. Det går inte att ansöka om medel över detta belopp. Rekvirering får ske för studerande som påbörjat studier i behörighetsgivande förutbildning. Det går inte att rekvirera för fler studerande än det beviljats platser i förutbildningen. Efter att studieresultaten redovisats på Mina sidor finns möjlighet att rekvirera. Det går bara att rekvirera en gång på varje utbildningsomgång och senast två månader efter start av ordinarie YH-utbildning.

Läs mer om ekonomi i guiden Ekonomi - Yrkeshögskoleutbildning.

För frågor om ekonomi vänligen kontakta ekonomifunktionen@myh.se.

Till toppen

 

Studiedokumentation - redovisning av studerande samt studieresultat

Betyg skall sättas på genomförd förutbildning, som betyg ska något av uttrycken Icke godkänt, Godkänt och Väl godkänt användas. Den som genomgått en förutbildning och vill få sina kunskaper dokumenterade på annat sätt än genom betyg ska få ett utbildningsbevis. I beviset ska utbildningens innehåll och de mål som den studerande har uppnått anges. Utbildningsanordnaren ansvarar för att de studerande informeras om möjligheten att få ett utbildningsbevis.

Uppgifterna om studiedokumentation rapporterar du på Mina sidor. BFU är kopplad till den ordinarie YH-utbildningen och när du har valt den aktuella utbildningsomgången kommer BFU upp som en egen rubrik/funktion i vänstermenyn. Du behöver behörighet att hantera studerandeuppgifterna för utbildningsomgången för att få tillgång till rapportering av BFU.

För frågor om studiedokumentation kontakta oss genom att skicka ett e-postmeddelande till myndigheten på adress info@myh.se. Skriv gärna ”Studiedokumentation” i ämnesraden.

Till toppen

 

Tillsyn och uppföljning

Behörighetsgivande förutbildning kan bli föremål för tillsyn på samma sätt som den ordinarie yrkeshögskoleutbildningen.

Läs mer om tillsyn på myh.se, Tillsyn av yrkeshögskoleutbildning.

Till toppen