Information till anordnare med beviljad YH-utbildning

I denna guide finns viktig information för dig som har fått en beviljad yrkeshögskoleutbildning och vägledning för att hitta rätt på myh.se och Mina sidor.

Yrkeshögskoleutbildning

Innehållsförteckning

Introduktion till yrkeshögskolan – lag och förordning

Besluten

Hitta viktig information

Administrera utbildningar på Mina sidor

Ledningsgruppen

Pedagogiskt stöd och tillgänglighet

Försäkring

Marknadsför er utbildning på yrkeshogskolan.se

Tillsyn

Kvalitetsgranskning

 

Introduktion till yrkeshögskolan – lag och förordning

Börja med att sätta er in i den lag och förordning som styr yrkeshögskolan och de föreskrifter som gäller utbildningsformen, ni hittar dem på myh.se under rubriken Lag och rätt.

Lag och rätt - Myndigheten för yrkeshögskolan (myh.se)

Till toppen

 

Besluten

Beslutet tillsammans med utbildningsplanen anger ramarna för utbildningen. Era beslut om beviljade utbildningar finns på sidan Ansökan under delen Ansökningar. Tänk på att filtrera på status och ansökningsomgång.

Obs! Viktig information om kurser (YH-utbildningar upp till 99p)

Det finns stor möjlighet till flexibilitet inom kurser där ni själva skapar utbildningsomgångar och anger dess studieform, studietakt samt start- och slutdatum. När ni planerar utbildningsomgångarna är det viktigt att använda de beviljade platserna på rätt beslutsår och att kursen inklusive omtentamen avslutas inom beslutets giltighetstid. Mer information kring hur ni administrerar era utbildningar finns i Handboken för administration av yrkeshögskoleutbildning.

Handboken för administration av yrkeshögskoleutbildning

Till toppen

Hitta viktig information

Myndighetens webbplats myh.se och tjänstewebben Mina sidor är viktiga informationskällor för er som utbildningsanordnare. Här publiceras aktuell information om det som rör yrkeshögskolan och myndigheten. Därför är det viktigt att ni besöker webbplatserna regelbundet - ett tips är att prenumerera på våra nyheter och nyhetsbrev på myh.se.

Prenumerationer - Myndigheten för yrkeshögskolan (myh.se) 

På myh.se finns även många informationssidor med viktig information för dig som anordnare. Bland annat finns stödmaterial från myndighetens anordnarstöd och annan information du som anordnare behöver känna till. Dessa hittar du särskilt under För utbildningsanordnare.

För utbildningsanordnare - Myndigheten för yrkeshögskolan (myh.se)

Letar du efter mer information kring lag och rätt, statistik eller annat så finns det särskilda ingångar för denna information på myh.se.

På Mina sidor finns flertalet guider för att hjälpa dig när du administrerar en utbildning. Du hittar dem på sidan Hjälp och information.

Hjälp och information

Du kan också hitta svar på vanliga frågor i myndighetens kunskapsbank.

Frågor & svar - Myndigheten för yrkeshögskolan (myh.se)

Till toppen

Administrera utbildningar på Mina sidor

På Mina sidor administrerar ni löpande era utbildningar och i Handbok för administration av yrkeshögskoleutbildning finns viktig information att ta del av inför starten av utbildningen samt under utbildningens gång och då ni behöver göra eventuella ändringar. Redan nu kan ni t ex ta fram rutiner för att spara uppgifter om sökande till utbildningen, ange era kontaktuppgifter och registrera ledningsgrupp. Mer information hittar ni i Handbok för administration av yrkeshögskoleutbildning.

Handboken för administration av yrkeshögskoleutbildning

För att kunna administrera era utbildningar behöver ni ha rätt användarroll på Mina sidor. Mer information om rätt roller finns i guiden Handbok för tjänsterna på Mina sidor.

Handbok för tjänsterna på Mina sidor

Till toppen

 

Ledningsgruppen

Ledningsgruppen har en mycket viktig roll i en yrkeshögskoleutbildning. Redan innan utbildningens första omgång startar ska ledningsgruppen ha fattat beslut om den slutliga antagningen. Under utbildningens gång ska ledningsgruppen följa upp att det som finns beskrivet i utbildningsplanen genomförs och att förutsättningar ges för de studerande att nå de uppsatta målen. Därför ska ledningsgruppen ha tillgång till utvärderingsresultat och annan uppföljning av utbildningen. Ledningsgruppen fastställer kursplanerna och fattar beslut om eventuellt tillgodoräknande av tidigare förvärvad kunskap samt om utfärdande av examens- och utbildningsbevis. Ledningsgruppen ska även svara för att ett systematiskt kvalitetsarbete bedrivs.

Ledningsgruppen i kurser (YH-utbildningar upp till 99p) kan delegera beslut om antagning av studerande samt utfärdande av utbildningsbevis till utbildningsanordnaren.

Läs mer om ledningsgruppsarbete på myh.se.

Ledningsgruppsarbete - Myndigheten för yrkeshögskolan (myh.se)

Till toppen

 

Pedagogiskt stöd och tillgänglighet

Ni som är utbildningsanordnare inom yrkeshögskolan har en skyldighet att se till att studerande som behöver särskilt pedagogiskt stöd (SPS) under utbildningen får det. Det innebär att ni måste kartlägga behovet och sedan erbjuda det stöd som behövs. Tänk på att ni också är skyldiga att se till att era lokaler är tillgängliga så att alla kan delta i undervisningen. Läs mer om SPS på myh.se.

Särskilt pedagogiskt stöd (SPS) – Myndigheten för yrkeshögskolan (myh.se)

Till toppen

 

Försäkring

Myndigheten för yrkeshögskolan ansvarar, genom 6 kap. 1§ i förordningen (2009:130) om yrkeshögskolan, för att alla personer som är antagna och genomgår en yrkeshögskoleutbildning är försäkrade. Försäkringsskyddet omfattar en personskadeförsäkring samt en ansvarsförsäkring i samband med utbildningsmomentet LIA i Sverige.

Utöver det ansvar som regleras i förordningen har myndigheten också tecknat en försäkring hos Kammarkollegiet som gäller vid studier eller LIA utomlands. När en studerande gör LIA utomlands behöver den ett försäkringsintyg och det är ni anordnare som fyller i det för den studerandes räkning.

Försäkringsintyget finns på Mina sidor under Hjälp & information och sektionen Mallar.

Det ifyllda intyget skickas sedan som en pdf till den studerande, alternativt skrivs ut och lämnas över. Intyget ska inte skickas till Myndigheten för yrkeshögskolan eller Kammarkollegiet. Det är inte tillåtet för den studerande att själv fylla i intyget och intygsmallen får inte spridas med risk för att den då används på ett felaktigt sätt.

Läs mer om försäkringar på myh.se.

Försäkringar för studerande - Myndigheten för yrkeshögskolan (myh.se)

Till toppen 

Marknadsför er utbildning på yrkeshogskolan.se

På yrkeshogskolan.se finns information om alla yrkeshögskoleutbildningar. Tänk på att det är ni som utbildningsanordnare som ansvarar för att informationen i sökmotorn på yrkeshogskolan.se är korrekt och uppdaterad, vilket ni gör via Mina sidor under rubriken Utbildningar. Det är viktigt att ni också går in direkt på yrkeshogskolan.se och ser över presentationssidan för er utbildning.

Mer information om vilken information som ska läggas in och hur ni gör finns i guiden Logotyper och marknadsföring. Där finns även logotyp för yrkeshögskolan som ni kan använda i er egen marknadsföring.

Logotyper och marknadsföring

Till toppen

Tillsyn

Myndigheten för yrkeshögskolan har tillsynsansvar för samtliga pågående utbildningar inom yrkeshögskolan. Tillsynen kan ske både planerat och på förekommen anledning. Ni hittar mer information om hur myndigheten arbetar med tillsyn på myh.se. Ni är välkomna att kontakta myndigheten för råd och vägledning om de regler som styr yrkeshögskolan.

Tänk på:

  • Se till att utbildningens genomförande motsvarar det som anges i utbildningsplanen
  • Behörighetsprövningen och urvalet bland sökande ska ske enligt kraven i förordningen om yrkeshögskolan och det ni har uppgett i utbildningsplanen. Arbetet ska dokumenteras. Dokumentationen ska omfatta samtliga sökande och det ska gå att följa en enskild sökande genom hela tillträdesprocessen
  • Ledningsgruppen ska fatta beslut om antagning av sökande.  Endast i kurser (YH-utbildningar upp till 99p) kan ledningsgruppen delegera beslut om antagning av studerande till utbildningsanordnaren.
  • Var noga med att protokollföra ledningsgruppens arbete. Även beslut som fattas på annat sätt än vid fysiska möten, till exempel per e-post, ska protokollföras
  • Se till att uppgifterna om ledningsgruppen på Mina sidor alltid hålls aktuella
  • Följ upp och utvärdera utbildningen kontinuerligt med hjälp av studerande, lärare, LIA-handledare och ledningsgruppen
  • Planera för lärande i arbete (LIA) i god tid. LIA-platserna ska vara kvalitetssäkrade och arbetsplatsförlagda. Informera och involvera de studerande tidigt i processen
  • Kursplanerna ska utformas enligt kraven i förordningen om yrkeshögskolan och föreskriften om kursplaner i yrkeshögskolan. Anvisningar för hur man skriver kursplaner och exempel på kursplan finns på myh.se
  • Säkerställ att tiden för den lärar- eller handledarledda verksamheten motsvarar det som anges i utbildningsplanen

Läs mer om tillsyn på myh.se.

Tillsyn - Myndigheten för yrkeshögskolan (myh.se) 

Till toppen

 

Kvalitetsgranskning

Myndigheten för yrkeshögskolan har i uppdrag att granska kvaliteten i de utbildningar vi ansvarar för. Syftet är framförallt att säkerställa att utbildningar inom yrkeshögskolan bedrivs med hög kvalitet samt att ytterligare förbättra kvaliteten i enskilda utbildningar utifrån de mål som uttrycks i regelverket. Fyra områden granskas: ledningsgruppen, lärande, LIA och kvalitetsarbete.

Ledningsgruppen ska vara engagerad och bidra till utbildningens syfte. Undervisande personal ska ha både ämneskunskap och pedagogisk förmåga. LIA ska vara en integrerad del i utbildningen och anordnaren ska ha ett systematiskt kvalitetsarbete i syfte att förbättra utbildningen.

Granskade utbildningar graderas på en fyrgradig skala: mycket hög kvalitet, hög kvalitet, inte tillräckligt hög kvalitet samt bristande kvalitet.

Tänk bland annat på följande:

  • Utvärdera kontinuerligt mot de uppsatta mål som finns för utbildning och kurser
  • Återkoppla resultaten till de studerande
  • Redovisa utvärderingsresultat och genomförda studieprestationer till ledningsgruppen för analys och diskutera hantering av eventuella åtgärdsförslag

Läs mer om kvalitetsgranskning på myh.se.

Kvalitetsgranskning - Myndigheten för yrkeshögskolan (myh.se) 

Till toppen