?
Observera att detta är en demoversion av ansökan och att informationen enbart är exempel. Tänk på att det inte går att ladda upp filer i eller skicka in demoansökan. När du skapar ansökan i skarpt läge kan du välja mellan att göra en helt ny ansökan, bygga på en föregående utbildning eller kopiera uppgifter från en föregående utbildning. Du kan läsa mer om detta när det är dags att skapa en ny ansökan.
Dessa uppgifter är redan ifyllda i ansökningsformuläret då de uppges i samband med ansökan om användarkonto/registrera organisation. Notera att informationen inte kan redigeras, ändringar utförs av behörig användare på sidan "Organisation & användare".
Utbildningsanordnare
Aktiebolag
012345-6789
Postgatan 1
123 45 Stockholm
Stockholm, Stockholm
Besöksadressgatan 1
Stockholm
123456789
https://organisation.se
Info@Organisation.se
Förnamn Efternamn
0123456789
Förnamn.Efternamn@Organisation.se
Om det finns en föregångare till utbildningen beskriv om utbildningen har förändrats och/eller utvecklats till innehåll och upplägg från den senast beviljade ansökningsomgången. Om tidigare utbildning fått kritik i samband med tillsyn eller kvalitetsgranskning, beskriv vilka åtgärder ni vidtagit för att åtgärda detta. Ange varför förändringen har skett och hur det har format den sökta utbildningen.
Lägg till omgångar för utbildningen. Start för omgång 1 kan antingen vara året efter beslutet från myndigheten fattas under perioden januari-december eller januari-juni året därpå. Det är möjligt att ansöka om maximalt fem omgångar, men det är viktigt att kunna visa på att det finns en efterfrågan för så många omgångar som man ansöker om.
Antalet omgångar och studerandeplatser kan komma att justeras av Myndigheten för yrkeshögskolan i samband med beslut.
Ange studieort/orter där den sökta utbildningen genomförs. Om utbildningen genomförs på distans anges den ort där flertalet av de fysiska mötena äger rum. Det går att uppge max 10 orter.
Ange hur många av utbildningens studerandeplatser som ska ske på varje ort. Antalet studerandeplatser på orterna kan inte överstiga 35 st. Samtliga angivna orter kommer att publiceras på yrkeshogskolan.se.
I besluten finns studerandeplatserna omräknade till årsplatser. För att räkna ut hur många årsplatser som motsvarar studerandeplatser använd formeln: (antal studerandeplatser x utbildningens poäng)/200
En utbildning inom yrkeshögskolan ska vara öppen för alla som uppfyller behörighetskraven för utbildningen. Det får även ställas krav på särskilda förkunskaper. Sådana krav ska vara nödvändiga för att den studerande ska kunna tillgodogöra sig utbildningen. Om utbildningen inte ställer krav på särskilda förkunskaper, kryssa i rutan ”Kräver endast grundläggande behörighet”.
Läs mer i guiden med vanliga frågor till ansökan
De urvalsgrunder som anges i utbildningsplanen är bindande. Hur urvalet ska gå till kommuniceras till sökande i samband med ansökan till utbildningen och kan därefter inte ändras under pågående urval. Tillträdesprocessen ska dokumenteras i sin helhet och vara tillgänglig för myndigheten i samband med tillsyn, kvalitetsgranskning och annan uppföljning.
Det är inte möjligt att välja urvalsgrunden yrkeserfarenhet om utbildningen inte har yrkeserfarenhet som behörighetskrav.
Inom yrkeshögskolan finns två examensnivåer, yrkeshögskoleexamen och kvalificerad yrkeshögskoleexamen. Den stora merparten av utbildningarna leder fram till en yrkeshögskoleexamen. En utbildning måste inte leda till en examen, men om den omfattar minst 200 yrkeshögskolepoäng måste den avslutas med en examen.
Motivera i ansökan val av examen samt redogör för hur mottagande arbetsliv har kommit fram till att yrkesrollen innehåller de kunskaper, färdigheter och kompetenser som motsvarar kraven för vald examen.
De kunskaper, färdigheter och kompetenser som är utbildningens mål ska överensstämma med arbetslivets behov och kraven för den examen som valts i ansökan. Det är möjligt att ange flera mål.
Läs mer i guiden med vanliga frågor till ansökan
Utbildningen ska bedrivas i form av en eller flera kurser och resulterar antingen i utbildning utan examen, yrkeshögskoleexamen eller kvalificerad yrkeshögskoleexamen. Om examensarbete ingår i utbildningen ska detta anges som en egen kurs. Om utbildningen har valbara kurser ska dessa rikta sig mot samma arbetsliv som resten av utbildningen. Den valbara delen av utbildningen får utgöra maximalt 50 % av utbildningens totala poäng. Som betyg används Icke godkänt, Godkänt och Väl godkänt. Alla kurser, även LIA (lärande i arbete) och examensarbetet, ska kunna betygssättas med samtliga betygsnivåer.
Kursplaner ska inte skickas in till myndigheten i samband med ansökan, men ska finnas färdiga hos utbildningsanordnaren när utbildningen startar och vara fastställda av utbildningens ledningsgrupp. Kursplanerna ska ha sin grund i och utvecklas utifrån de kursbeskrivningar ni anger i ansökan. Kursbeskrivningarna kommer endast finnas i ansökansrapporten för att beskriva innehållet i kurserna.
I beslutad utbildningsplan kommer endast kursernas namn och poäng finnas, innehållet i kurserna reglerar ni själva utifrån era fastställda kursplaner.
För varje kurs ska eventuella tillägg som påverkar budgeten anges.
Om ni har valt att bygga på föregående utbildning eller kopiera uppgifter från föregående utbildning, är frågan "Innehåller kursen tillägg som har påverkan på budgeten?" förifylld med "Nej". Om kursen innehåller tillägg måste detta ändras manuellt för respektive kurs.
OBS! För en utbildning med nationellt likvärdigt innehåll är det inte möjligt att ange tillägg som har påverkan på budgeten under sektionen Kurser. Ange eventuella motiveringar under Ekonomi.
Kursnamn |
Kurstyp |
Poäng |
Obligatorisk/Valbar |
---|
Beskriv utbildningens systematiska kvalitetsarbete, det vill säga hur det säkerställs att utbildningen fungerar som det är tänkt. Beskriv kvalitetssäkringen i alla fyra faser: planering, genomförande, utvärdering och förbättring. Beskriv ledningsgruppens roll och ansvar i kvalitetsarbetet.
En tydlig efterfrågan på aktuell yrkesroll/kompetens är av stor betydelse när myndigheten ska besluta om vilka utbildningar som kan beviljas. Enligt förordningen (enligt 1 kap 3 § YHF) krävs följande för att en utbildning antingen:
Kompetens |
|
---|
Efterfrågan ska beskrivas utifrån den yrkesroll/kompetens som utbildningen leder till. Beskrivningen av efterfrågan bör även stödjas av sakliga och relevanta underlag. En beskrivning som enbart lyfter fram ett önskat behov i en bransch, utan att det samtidigt framgår ett tydligt anställningsbehov, räcker inte som beskrivning av en tydlig efterfrågan. Det är viktigt att det i beskrivningen tydligt framgår ett konkret anställningsbehov de närmaste åren. Tänk på att beakta de utbildningar som redan finns beviljade inom inriktningen.
Uppgifter om befintligt utbildningsutbud finns på myh.se för respektive ansökningsomgång.
Läs mer på myh.se
Yrkesroller/kompetenser som främst syftar till eget företagande bör istället beskrivas utifrån efterfrågan på aktuella tjänster och produkter. Det är viktigt att det i beskrivningen framgår en konkret efterfrågan på aktuella tjänster och produkter de närmaste åren. Andra indikatorer kan vara tillväxt i den/de branscher där yrket ingår eller att teknikutvecklingen ställer nya krav på kompetens eller påverkar efterfrågan på företagstjänster. Ansökan ska kunna beskriva på vilket sätt utbildningen är efterfrågad av arbetsmarknaden regionalt och nationellt. Efterfrågan på en yrkesroll/kompetens kan se olika ut beroende på vilken typ av utbildning det är.
Läs mer om:
Myndighetens analysarbete
Smala yrkesområden
Prioriteringar för ansökningsomgången
Utbildningen ska präglas av såväl stark arbetslivsanknytning som teoretisk förankring, samt utvecklas och bedrivas i samverkan mellan arbetsliv och utbildningsanordnare. Arbetslivet ska aktivt medverka i yrkeshögskoleutbildningarna. Det är därför av stor betydelse att ni tydligt kan påvisa arbetslivets medverkan i utbildningen.
Referenspersonerna ska återspegla den efterfrågan på kompetens som arbetslivet behöver.
Regelverket är nationellt och bygger på att utbildningen ska förse det svenska arbetslivet med kompetens. Det innebär att myndigheten endast godtar underlag från företag och organisationer etablerade i Sverige i en ansökan.
För en bunden utbildning bör därför referenspersonerna finnas i geografisk närhet till studieorten medan vid distansutbildningar bör referenspersonerna ha en större geografisk spridning över landet. Detta gäller även LIA - platser som referenspersonerna anger.
Så här gör du:
Klicka på "Lägg till referensperson" och fyll i uppgifterna som efterfrågas. När du sedan skickar förfrågan får era referenspersoner ett e-postmeddelande med en länk. Via länken kan referenspersonen välja att antingen bekräfta eller dementera uppgifterna. Antalet företag och organisationer som ni kan uppge i ansökan är begränsat till 25 stycken. Ni kan ändra uppgifter, lägga till eller ta bort referenspersoner fram till dess att ni skickar in ansökan. När ansökan är inskickad blir den låst och inga uppgifter kan redigeras.
Referenspersonernas uppgifter kommer då visas som bekräftade eller dementerade.
Samtliga referenspersoner som anges i ansökan måste ha bekräftat eller dementerat uppgifterna för att ansökan ska kunna skickas in. Observera att om ni granskar en referensperson måste ni trycka på Avbryt om ni inte behöver redigera information. Trycker ni på Spara så måste e-post skickas till referenspersonen på nytt och denne måste återigen bekräfta eller dementera.
Tänk på att vara noggrann med att kontrollera att e-postadressen till era referenspersoner inte innehåller felstavning eller ogiltigt domännamn då systemet inte kommer att meddela er i de fall e-posten är olevererad. Om era referenspersoner inte har fått e-postmeddelandet från er via ansökningssystemet kan ni prova att skicka ett e-postmeddelande från ert eget e-postprogram till den aktuella e-postadressen för att kontrollera om ni får tillbaka meddelandet som olevererat.
E-postadress | Organisation | Datum | Status | ||
---|---|---|---|---|---|
anders.andersson@bolag.se | Bolag AB | Skapad 2022-08-16 |
En utbildningsanordnare ska enligt 12 § lagen om yrkeshögskolan ha den kompetens och de förutsättningar som krävs för att anordna utbildning inom det yrkesområde som utbildningen avser. Ni behöver därför bland annat ange en till tre personer som har yrkeserfarenhet från det yrkesområde som ansökan avser. Det räcker med en person för att uppfylla kravet.
Med yrkeserfarenhet avses här egen erfarenhet och kompetens inom ett eller flera yrkesområden, exempelvis genom att själv ha arbetat i yrket. Med yrkeserfarenhet menas inte att ha en uppfattning om yrket eller ingå i nätverk eller i en branschorganisation.
Yrkeserfarenheten behöver inte komma från arbete inom exakt samma yrkesroll eller yrkesroller som utbildningen avser men den ska vara tillräckligt närliggande för att personen eller personerna som besitter den ska kunna bidra till verksamheten genom att
Personen som avses ovan kan vara knuten till sökande på annat sätt än som anställd. Om utbildningen blir beviljad och personen med yrkeserfarenhet som angetts i ansökan får rollen som ledamot i ledningsgruppen eller anlitas som lärare på utbildningen måste denne ersättas. En annan person behöver då överta rollen som person med yrkeserfarenhet. Detta byte ska dokumenteras och kan komma att granskas vid eventuell tillsyn eller kvalitetsgranskning men det behöver inte anmälas till myndigheten.
Som en del av prövningen granskar myndigheten er kreditvärdighet och kontrollerar att ni inte har skulder. För detta behöver ni inte lämna in något underlag.
Om er organisation är annan än stat, region eller kommun ska ni ge in utdrag eller registreringsbevis från Bolagsverket eller underlag från annan ansvarig myndighet som visar att ni inte försatts i konkurs. Bevis får inte vara äldre än tre månader vid tidpunkten för när ansökan skickas in till myndigheten.
Ni får inte ha obetalda skulder eller avgifter till det offentliga hos kronofogden, oavsett belopp, eller vara försatt i konkurs vid något tillfälle från det att ansökan inkommit till myndigheten till dess att beslut fattats.
Verksamheten inom yrkeshögskolan ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar (enligt 3 § YHL). Var och en som verkar inom yrkeshögskolan ska främja aktning för varje människas egenvärde samt respekt för de mänskliga rättigheterna och vår gemensamma miljö. I synnerhet ska den som verkar inom yrkeshögskolan främja jämställdhet mellan könen och aktivt motverka alla former av kränkande behandling.
Utbildningar ska inom yrkeshögskolan bidra till att bryta traditioner i fråga om könsbundna utbildnings- och yrkesval (enligt 6 § 5 p YHL). Myndigheten vill därför veta hur ni som utbildningsanordnare arbetar för att könsfördelningen på utbildningen ska bli så jämn som möjligt.
Använd mallen nedan för att göra en kostnadsbudget. Ladda sedan upp filen.