?
Observera att detta är en demoversion av ansökan och att informationen enbart är exempel. Tänk på att det inte går att ladda upp filer i eller skicka in demoansökan. När du skapar ansökan i skarpt läge kan du välja mellan att göra en helt ny ansökan, bygga på en föregående utbildning eller kopiera uppgifter från en föregående utbildning. Du kan läsa mer om detta när det är dags att skapa en ny ansökan.
Dessa uppgifter är redan ifyllda i ansökningsformuläret då de uppges i samband med ansökan om användarkonto/registrera organisation. Notera att informationen inte kan redigeras, ändringar utförs av behörig användare på sidan "Organisation & användare".
Utbildningsanordnare
Aktiebolag
012345-6789
Postgatan 1
123 45 Stockholm
Stockholm, Stockholm
Besöksadressgatan 1
Stockholm
123456789
https://organisation.se
Info@Organisation.se
Förnamn Efternamn
0123456789
Förnamn.Efternamn@Organisation.se
Tänk på att namnet inte ska innehålla ordet yrkeshögskoleutbildning, förkortningen YH, ort eller antal yrkeshögskolepoäng.
Läs mer i guiden med vanliga frågor till ansökan
Inom yrkeshögskolan motsvarar 5 YH-poäng en veckas heltidsstudier. En kort yrkeshögskoleutbildning ska omfatta högst 99 YH-poäng.
Undervisning får bedrivas på engelska, om det är befogat utifrån arbetsmarknadens behov enligt förordningen (2 kap 6a § YHF). Detta kan avse en eller flera av utbildningens kurser. Markera om utbildningen kommer att bedrivas helt, delvis eller inte alls på engelska.
För en kort utbildning är det möjligt att lägga upp utbildningen på ett flexibelt sätt, vilket innebär att antalet planerade utbildningsomgångar inte anges i ansökan. Ange istället hur många studerande totalt som ska påbörja utbildningen under respektive år.
Det flexibla sättet innebär att studietakt och studieform kan variera mellan respektive omgång inom en och samma utbildning. När utbildningen genomförs avgör anordnaren själv hur många omgångar man planerar att starta och hur antalet studerande ska fördelas mellan omgångsstarterna.
Ange hur många studerande som ska påbörja utbildningen under 2021 respektive 2022. Ange siffran 0 om ni inte ansöker om studerandeplatser för ett av åren.
Ange studieort/orter där den sökta utbildningen genomförs. Om utbildningen genomförs på distans anges den ort där flertalet av de fysiska mötena äger rum. Det går att uppge max 5 orter.
En utbildning inom yrkeshögskolan ska vara öppen för alla som uppfyller behörighetskraven för utbildningen. Det får även ställas krav på särskilda förkunskaper. Sådana krav ska vara nödvändiga för att den studerande ska kunna tillgodogöra sig utbildningen. Om utbildningen inte ställer krav på särskilda förkunskaper, kryssa i rutan "Kräver endast grundläggande behörighet".
Kraven på särskilda förkunskaper när det gäller en kort utbildning får även avse yrkeserfarenhet eller andra kunskaper än kunskaper från en eller flera kurser i gymnasieskolans nationella program eller motsvarande kunskaper. Utöver krav på kunskaper får det även ställas villkor som är en förutsättning för utbildningens speciella inriktning eller det yrkesområde som utbildningen förbereder för.
De urvalsgrunder som anges i utbildningsplanen är bindande. Hur urvalet ska gå till kommuniceras till sökande i samband med ansökan till utbildningen och kan därefter inte ändras under pågående urval. Tillträdesprocessen ska dokumenteras i sin helhet och vara tillgänglig för myndigheten i samband med tillsyn, kvalitetsgranskning och annan uppföljning.
Det är inte möjligt att välja urvalsgrunden yrkeserfarenhet om utbildningen inte har yrkeserfarenhet som behörighetskrav.
Utbildningens mål ska uttryckas i termer av vilka kunskaper, färdigheter och kompetenser (ansvar och grad av självständighet) som den studerande ska ha uppnått efter genomgången utbildning. När utbildningens mål formuleras är utgångspunkten arbetslivets krav på det arbete som utbildningen syftar till. Vilken kompetens krävs för att den studerande med tillräcklig kvalitet ska kunna utföra arbetsuppgifterna? Vilka kunskaper och färdigheter är nödvändiga för detta? Utbildningens förkunskaper och de kunskaper, färdigheter och kompetenser som utbildningen ger ska tillsammans rusta den studerande att möta arbetslivets krav inom det område som utbildningen syftar till.
Utbildningen ska bedrivas i form av en eller flera kurser. Kurserna kan vara teoretiska eller praktiska. Som betyg används Icke godkänt, Godkänt och Väl godkänt. Utbildningen resulterar i ett utbildningsbevis.
Kursplaner ska inte skickas in till myndigheten i samband med ansökan, men ska finnas färdiga hos utbildningsanordnaren när utbildningen startar och vara fastställda av utbildningens ledningsgrupp. Kursplanerna ska ha sin grund i och utvecklas utifrån de kursbeskrivningar ni anger i ansökan.
Ange uppgifter om vilka kurser som utbildningen består av och vilket innehåll som kurserna har.
Kursnamn |
Kurstyp |
Poäng |
---|
Utbildningen ska vara upplagd och organiserad så att den är anpassad och tillgänglig för studerande som samtidigt arbetar, vilket innebär flexibilitet avseende studieform och studietakt och upplägg av undervisningen.
Beskriv hur utbildningen ger samtliga studerande goda förutsättningar att nå utbildningens mål. Beskriv utbildningens upplägg ur ett organisatoriskt och praktiskt genomförandeperspektiv och ur ett pedagogiskt perspektiv.
Beskrivningen ska omfatta hela utbildningens upplägg och visa hur utbildningen är utformad för att utbildningens mål ska uppfyllas. Beskrivningen ska också omfatta hur den dagliga verksamheten leds och administreras, särskilt med fokus på utbildningsledarens roll och resurser. I beskrivningen ska det framgå vilka undervisningsmetoder som används.
Beskriv utbildningens systematiska kvalitetsarbete, det vill säga hur det säkerställs att utbildningen fungerar som det är tänkt. Beskriv kvalitetssäkringen i alla fyra faser: planering, genomförande, utvärdering och förbättring. Beskriv ledningsgruppens roll och ansvar i kvalitetsarbetet.
Utbildningen ska präglas av såväl stark arbetslivsanknytning som teoretisk förankring, samt utvecklas och bedrivas i samverkan mellan arbetsliv och utbildningsanordnare. Arbetslivet ska aktivt medverka i yrkeshögskoleutbildningarna. Det är därför av stor betydelse att ni tydligt kan påvisa arbetslivets medverkan i utbildningen.
Klicka på "Lägg till referensperson" och fyll i uppgifterna som efterfrågas. När du sedan skickar förfrågan får era referenspersoner ett e-postmeddelande med en länk. Via länken kan referenspersonen välja att antingen bekräfta eller dementera uppgifterna. När referenspersonen svarat visas uppgifterna i ansökan som bekräftade eller dementerade. Antalet företag och organisationer som ni kan uppge i ansökan är begränsat till 10 stycken. Ni kan ändra uppgifter, lägga till eller ta bort referenspersoner fram till dess att ni skickar in ansökan. När ansökan är inskickad blir den låst och inga uppgifter kan redigeras. Samtliga referenspersoner som anges i ansökan måste ha bekräftat eller dementerat uppgifterna för att ansökan ska kunna skickas in.
Tänk på att vara noggrann med att kontrollera att e-postadressen till era referenspersoner inte innehåller felstavning eller ogiltigt domännamn då systemet inte kommer att meddela er i de fall e-posten är olevererad. Om era referenspersoner inte har fått e-postmeddelandet från er via ansökningssystemet kan ni prova att skicka ett e-postmeddelande från ert eget e-postprogram till den aktuella e-postadressen för att kontrollera om ni får tillbaka meddelandet som olevererat.
E-postadress |
Organisation |
Datum |
Status |
|
---|
En utbildningsanordnare ska enligt 12 § lagen om yrkeshögskolan ha den kompetens och de förutsättningar som krävs för att anordna utbildning inom det yrkesområde som utbildningen avser. Ni behöver därför bland annat ange en till tre personer som har yrkeserfarenhet från det yrkesområde som ansökan avser. Det räcker med en person för att uppfylla kravet.
Med yrkeserfarenhet avses här egen erfarenhet och kompetens inom ett eller flera yrkesområden, exempelvis genom att själv ha arbetat i yrket. Med yrkeserfarenhet menas inte att ha en uppfattning om yrket eller ingå i nätverk eller i en branschorganisation.
Yrkeserfarenheten behöver inte komma från arbete inom exakt samma yrkesroll eller yrkesroller som utbildningen avser men den ska vara tillräckligt närliggande för att personen eller personerna som besitter den ska kunna bidra till verksamheten genom att
Personen som avses ovan kan vara knuten till sökande på annat sätt än som anställd.
Som en del av prövningen granskar myndigheten er kreditvärdighet och kontrollerar att ni inte har skulder. För detta behöver ni inte lämna in något underlag.
Om er organisation är annan än stat, region eller kommun ska ni ge in utdrag eller registreringsbevis från Bolagsverket eller underlag från annan ansvarig myndighet som visar att ni inte försatts i konkurs. Bevis får inte vara äldre än tre månader vid tidpunkten för när ansökan skickas in till myndigheten.
Ni får inte ha obetalda skulder eller avgifter till det offentliga hos kronofogden, oavsett belopp, eller vara försatt i konkurs vid något tillfälle från det att ansökan inkommit till myndigheten till dess att beslut fattats.
Redovisa eventuella övriga utbildningsanordnare som deltar i genomförandet av utbildningen. Som övrig utbildningsanordnare räknas en annan organisation (med eget organisationsnummer) som har ett väsentligt pedagogiskt inslag i de delar av utbildningen där alla studerande deltar. Ett exempel på detta är när en ansvarig utbildningsanordnare lämnar över genomförandet av en kurs eller en hel utbildning på entreprenad. Den ansvarige utbildningsanordnaren förblir myndighetens motpart och är fortfarande ekonomiskt och juridiskt ansvarig för utbildningen. Observera att detta inte avser utbildningsinsatser från inhyrda konsulter.